Tarinat

Ensihoidon tasotenttien uudet versiot on julkaistu

Ensihoidosta avataan uudet tenttiversiot Medieco eLearn -oppimisympäristöön kahden vuoden välein. Monena vuonna uudet tentit on otettu käyttöön syksyllä, mutta tänä vuonna päivitys on saatu valmiiksi jo toukokuun alussa. Tänä vuonna etenkin perustason kysymyksiä päivitettiin lähdekirjallisuuden uudistumisen vuoksi.

Päivitys tapahtuu yhteistyössä

Medieco tarjoaa oppimisympäristössään ensihoidon henkilöstön osaamisen varmistamiseksi tasotenttejä. Perustason ja hoitotason tentit päivitetään aina kahden vuoden välein ja tänä vuonna se tapahtui keväällä. Vetovastuu tenttikysymysten laadinnasta on ollut jo pitkään Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (entinen OYS Erva) ensihoitokeskuksella ja Medieco vastaa puolestaan tenttien teknisestä toteutuksesta.

Kysymysten laatiminen ja tarkastelu on tehty Pohjois-Suomen YTA:n ensihoidon koulutustyöryhmän toimesta ja toimintaa on tänä vuonna ollut koordinoimassa ensihoidon asiantuntija Heikki Juntunen Pohjois-Suomen YTA ensihoitokeskuksesta. Uusien kysymysten laadinnan lisäksi projektiryhmä on päivittänyt nykyisiä kysymyspatteristoja; haastavasti muotoiltuja kysymyksiä on selkeytetty ja kysymyksiä on saatettu myös poistaa.  Lisäksi vastausten perusteluja on täydennetty ja lähdeviite-tietoja tarkastettu. Uudistuksen alla oli nyt etenkin perustason tentti sen lähdekirjallisuuden muuttumisen vuoksi.

Aivan pienestä projektista tässä ei ollut kyse, sillä kahdella tenttitasolla kysymyksiä on yhteensä noin tuhat! Näin toimintaa koordinoinut Heikki Juntunen kommentoi projektia:

”Tällä kertaa kysymysten päivittäminen suunniteltiin ja toteutettiin Pohjois-Suomen YTA:n koulutustyöryhmässä, koska nykyiset kysymykset olivat suurimmalta osaltaan ajan tasalla. Tässä päivityksessä kysymyksien lähdeviitteet tarkastettiin päivitetyistä ensihoidon materiaaleista ja lisättiin päivitettyihin kysymyksiin ajantasainen mallivastaus. Yhteistyö Mediecon kanssa on ollut jälleen kerran helppoa ja sujuvaa. Heidän tukensa ja ohjaus on ollut edellytys tenttien päivittämisen onnistumiselle.”

– Heikki Juntunen, ensihoidon asiantuntija, PS YTA ensihoitokeskus”


Versio vaihtuu käyttäjälle sujuvasti

Tasotenttien 2024 versiot on otettu käyttöön toukokuun alussa. Noin 130 ensihoitajalla oli tuolloin tentin tekeminen keskeneräisenä, joten avasimme heille pääsyn uuteen tenttityötilaan ilman erillistä ilmoittautumista. Suositus siis on, että hekin suorittaisivat uuden version tentistä, vaikka tentin aiempi versio olisikin vielä avoinna omissa koulutuksissa. Ensihoidon perustason tentti on käytössä Pohjoisen YTA:n lisäksi myös muutamilla muilla asiakkaillamme sekä oppilaitoksilla. Myös näiden toimijoiden osalta ohjeistus on sama.

Nyt kun uudet versiot on avattu käyttöön asiakkaille, niin kaikki projektiin osallistuneet toivovat tietysti palautetta päivitetyistä tenttikysymyksistä. Näiden suurempien versiopäivitysten välillä teemmekin jatkuvaa pientä parantelua tasotentteihin saadun palautteen perusteella. Etenkin kentällä työskentelevät ensihoitajat ovat tässä mielessä meille kullanarvoisia palautteenantajia.

Oli ilo olla mukana tässä päivitystyössä. Nyt toivottelen kaikille onnea uuteen tenttiin!

Terveisin, Mari

Kirjoittaja on Mediecon asiakasprojektien konkari. Eloisa ja valoisa Mari tuntee Medieco eLearn -oppimisympäristön kuin omat taskunsa ja ratkoo siten eteen tulevan ongelman kuin ongelman. Vapaa-ajalla hänet saattaa löytää kotisohvalta neulomasta tai koiran kanssa lenkiltä, jotta sopiva tasapaino elämässä säilyy.

Virkistystoiminnan kuulumisia ja ajatuksia virkistyspäivien vaikutuksista

Tervehdys kaikille!

Tässä tarinassa haluan jakaa hieman kokemuksia virkistystoimintaan liittyen, sekä virkistystoiminnan merkityksestä työhyvinvoinnille. Toimin itse virkistyspäivistä vastaavana Mediecolla ja ajattelen, että  virkistysiltapäivät ovat tärkeä osa työkulttuuria. Ne eivät edistä pelkästään terveyttä, vaan myös yhteisöllisyyttä työpaikalla.

Mediecolla vietämme virkistysiltapäivää joka toinen kuukausi ja kerran vuodessa järjestämme kokonaisen virkistyspäivän. Näihin tapahtumiin olen pyrkinyt järjestämään monipuolista tekemistä, kuten liikuntaa sisällä ja ulkona, museokäyntejä ja lajikokeiluja. Tämä mahdollistaa sen, että jokainen työntekijä voi loistaa vuorollaan ja löytää vaikka itselleen uuden mieluisan tavan rentoutua.

Viime virkistysiltapäivässä tapasimme Kaakkurin liikuntamaassa. Osa tuli paikalle reippaasti pyörällä ja me muut saimme hien pintaan viimeistään pitkissä portaissa. Itse nappasin sauvat mukaan ja sauvarinne-treeni hoitui sujuvasti, kun kollegat huutelivat taustalla kannustuksia!

Urheiluhetken jälkeen kokosimme nyyttäriherkkupöydän antimet yhteen ja istahdimme laavulle nautiskelemaan. Nyt kun etätyö on tullut osaksi arkeamme, on tällainen virkistystoiminta mielestäni entistäkin tärkeämpää. Yhteisillä hetkillä saamme tilaisuuden kohdata toisemme kasvokkain, välillä näin rauhassa ilman työasioita ja kiirettä seuraavaan palaveriin. Yhteiset hetket vahvistaa myös yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Ajattelen, että virkistystoiminnalla on monia positiivisia vaikutuksia työhyvinvointiin. Työelämässä etenkin etätyötä tekevillä voi arjessa helposti tuntua siltä, että työn ja vapaa-ajan raja sumentuu. Olisi tärkeää, että osaisimme välillä ihan vaan rentoutua. Mielestäni onnistuimme laavulla hyvin irrottautumaan hetkeksi työasioista ja keskittymään rentoutumiseen ja hauskanpitoon toistemme kanssa.

Virkistystoiminta vahvistaa meillä myös tiimityötä ja yhteisöllisyyttä. Kun vietämme aikaa yhdessä vapaamuotoisemmin, se luo mahdollisuuksia oppia tuntemaan toisiamme paremmin. Tämä puolestaan edistää avoimuutta, luottamusta ja tehokasta yhteistyötä jatkossa työtehtävien parissa.

Nostan tietysti mielelläni esiin myös liikunnallisen puolen. Meillä virkistystoiminta kannustaa osaltaan liikkumaan ja pitämään huolta itsestämme. Erilaiset liikunnalliset aktiviteetit, kuten ulkoilu ja urheilu, auttavat meitä pysymään terveinä, työkykyisinä ja virkeinä – eli hyvinvoivina sekä fyysisesti että henkisesti.

Toivomme, että voimme kannustaa muitakin työyhteisöjä satsaamaan virkistystoimintaan ja huolehtimaan työntekijöidensä hyvinvoinnista!

Tässä vielä virkeä tiimi portaiden yläpäässä!

Terveisin, Thomas

Kirjoittaja on Mediecon oma maratonmestari ja kestävyyslajien konkari, joka tarttuu innolla niin asiakaspalvelun haasteisiin kuin virkistystoiminnan vetäjän saappaisiin.

Sosiaalihuollon koulutukset tutuiksi: Esittelyssä Kirjaaminen sosiaalialalla -kurssi

Maaliskuussa suuntaamme katseet Mediecon sosiaalihuollon kursseihin. Olemme jälleen saaneet yhden päivityskierroksen valmiiksi ja siksi esittelemme nyt uudistunutta Kirjaaminen sosiaalialalla -kurssia. Millainen kurssi on kyseessä ja kenelle se on suunnattu? Mediecolle on tärkeää olla osaavien ammattilaisten tukena – koko ajan myös kasvavissa määrin sosiaalihuollon ammattilaisille.

Aika ajoin meiltä kysytään, millaisia sosiaalialan koulutuksia Medieco tarjoaa ja mistä ne löytyvät? Jokainen Medieco eLearniin saapuva käyttäjä pääsee tutustumaan kattavaan kurssitarjontaamme oppimisympäristön Etusivulla. Ensin Etusivulla esitellään lääkehoidon ja ensihoidon koulutukset ja sen perään sosiaalialan koulutukset. Hakukenttäkin auttaa löytämään näppärästi haluamansa.

 

Kuva: Näkymä Medieco eLearnin Etusivulta, kohdasta Sosiaalialan kurssit

 

Sosiaalialan kursseja on tällä hetkellä tarjolla kolme; Kirjaaminen sosiaalialalla, Sosiaalialan lainsäädännön perusteet ja Terveyssosiaalityön kirjaamisen ABC. Tässä tarinassa kurkistetaan tarkemmin Kirjaaminen sosiaalialalla -kurssiin.

Kirjaaminen sosiaalialalla -kurssi on päivittynyt

Maaliskuussa julkaisimme päivitetyn version Kirjaaminen sosiaalialalla -kurssista. Aiemmin tämä kurssi tunnettiin nimellä Määrämuotoisen kirjaamisen ABC sosiaalialalla, mutta kirjaamisen muututtua rakenteiseksi kirjaamiseksi, päädyimme uuteen nimeen. Päivityksen yhteydessä olemme tuoneet kurssille uuden visuaalisen ilmeen, sekä päivittäneet useita videoita ja tekstisisältöjä vastaamaan alalla tapahtuneisiin muutoksiin.

Tämä kurssi on laadittu kaikille sosiaalihuollon ammattilaisille ja muille sosiaalihuollon asiakastyötä tekeville henkilöille, jotka kirjaavat osana työtään. Kurssilla esitellään yleiskuva siitä, millaisista erilaisista tekijöistä sosiaalihuollon kirjaaminen koostuu.

Kurssin oppimistavoitteita ovat esimerkiksi:

  • Perehdyt ja palautat mieleesi kirjaamisen hyviä peruskäytäntöjä
  • Ymmärrät, mistä eri näkökulmista kirjaaminen sosiaalialalla muodostuu
  • Ymmärrät, mitkä ovat sosiaalialan kirjaamisen viitekehykset lainsäädännön ja vaatimuksien osalta
  • Ymmärrät mistä tekijöistä rakenteisuus muodostuu sosiaalialan kirjaamisessa

Kurssin materiaalien opiskeluun ohjeistetaan varaamaan aikaa noin neljä tuntia. Lisäksi kurssin päätyttyä on osaamista varmistava tentti ja halutessaan suorituksesta saa todistuksen.

Monipuolisuudella tuetaan oppimista

Olemme työstäneet kurssia yhdessä Salus Qualitas Consultingin Heidi Ilmosen kanssa ja näin verkkokoulutusasiantuntijan näkökulmasta voin todeta tämän kurssin olevan sisällöltään monipuolinen kokonaisuus. Oppimateriaalissa vuorottelevat videot, podcastit ja kattavat tekstisisällöt. Autenttisuus eli aitojen työelämän tilanteiden tuominen opiskeluun näkyy havainnollistavina asiakastapauksina ja myös siten, että opiskelijaa kannustetaan miettimään opittavia asioita välillä oman organisaation kontekstissa. Kurssille on tuotu myös valinnanmahdollisuuksia – jos et halua katsella videoita tai kuunnella audioita, voit aina lukea saman sisällön tekstimuodossa. Pienet lähtötason testit auttavat orientoitumaan aiheeseen ja lisäävät myös oppijan aktiivisuutta verkko-opiskelussa.

Näitä keinoja yhdistelemällä tuemme oppijan motivaatiota, lisäämme saavutettavuutta ja mahdollistamme oppimista kullekin sopivalla oppimistyylillä. Nyt toivotammekin kaikki aiheesta kiinnostuneet ammattilaiset tervetulleeksi uudistuneelle Kirjaamisen kurssille! Ja erityisesti kuulisimme mielellään myös palautetta kurssin suorittaneilta opiskelijoita.

Täällä me olemme – osaavien ammattilaisten tukena

Jos sinulle heräsi kysyttävää kursseista tai mietit sopivaa täydennyskoulutusta oman organisaatiosi ammattilaisille, otathan yhteyttä!

Pauliina Halla
pauliina.halla@medieco.fi

Kirjoittaja on Mediecon verkkokoulutusasiantuntija, joka osallistuu parhaillaan useiden kurssien päivityskierroksiin, tuoden omaa verkkopedagogista asiantuntemusta Mediecon asiakkaiden opiskelua värittämään. Hän on tuttu ääni myös Mediecon ohjevideoiden takaa ja kurssityötila-asiakkaiden verkkokurssilta.

Medieco – Osaavien ammattilaisten tukena