Tietoa meistä
Olemme verkko-oppimisen asiantuntija. Tarjoamme laadukkaita verkkokoulutuksia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille osaamisen kehittämisen ja ylläpitämisen tueksi. Olemme voittoa tavoittelematon, julkisomisteinen osakeyhtiö.
Toiminnassamme korostuu erityisesti
Asiakaslähtöisyys Asiantuntijuus Pitkä kokemus alalta Yhteistyö eri toimijoiden kesken
Omistajat
Medieco on neljän hyvinvointialueen omistama in house -yhtiö. Omistajiamme ovat Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueet. Tarjoamme omistajillemme kustannustehokkaita, yhteistyössä tehtäviä ja omistajiemme tarpeiden mukaan joustavia palveluja.
Omistajat ohjaavat toimintaamme yhtiökokouksessa ja hallituksessa.
Hallitus
Terhi Nevala, Pohde
Merja Meriläinen, Pohde
Jyri Taskila, Lapha
Annukka Varjonen, Lapha
Lotta Brännkärr, Soite
Tiina Veijola, Kainuun hyvinvointialue
Varajäsenet:
Leena Pimperi-Koivisto, Pohde
Marjo Kuittinen, Lapha
Meidän tarinamme
Mediecon tarina sai alkunsa vuonna 1990. Vuonna 2005 yrityksen nimeksi vaihtui Medieco Oy, ja samalla otimme askeleen kohti verkkokoulutusmaailmaa. Ensimmäisten verkkokurssiemme aiheina olivat infektioiden torjunta sekä neste- ja lääkehoito. Tuolloin verkkokoulutus oli vielä uutta terveydenhuollon täydennyskoulutuksessa, mutta siinä nähtiin potentiaalia. Alkuaikoina yrityksen omisti yksi sairaanhoitopiiri, ja kurssiemme käyttäjämäärät kasvoivat tasaisesti tarjonnan lisääntyessä.
Nykyään tuomme verkko-oppimisen tuhansille sote-alan ammattilaisille neljällä hyvinvointialueella. Viisihenkinen tiimimme kehittää verkko-oppimisympäristöämme ja kurssitarjontaamme yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa, ottaen huomioon omistajahyvinvointialueiden tarpeet. Olemme erityisesti panostaneet lääkehoidon koulutuskokonaisuuteen, joka tarjoaa käytännönläheistä ja ajantasaista tietoa lääkehoidosta. Verkkokurssiemme suunnittelua ohjaavat käyttäjälähtöisyys, monipuolisuus, käytännönläheisyys ja asiantuntijuus.
Tunnuslauseemme ”Sinun Osaamisesi Turvaa Elämää” kiteytyy sanaan ”sote”. Se kuvastaa sote-ammattilaisten roolia toisten ihmisten hyvinvoinnissa, terveydessä ja sairauksien hoidossa. Me Mediecolla tuemme näiden ammattilaisten osaamisen varmistamista, ylläpitämistä ja kehittämistä – niin nyt kuin tulevaisuudessakin.
Tiimi

Paula Eskola
Paula on kokenut verkkokoulutustoiminnan osaaja, joka johtaa tiimiä hyvällä energialla ja osallistuu Mediecon kehitystyöhön.

Mari Hosionaho
Mari on monessa mukana oleva verkko-oppimisympäristömme taitaja, joka ohjaa ja opastaa asiakkaitamme heidän omien kurssityötilojensa tekemisessä.

Pauliina Halla
Pauliina tuo tiimiin verkkopedagogiikan ja digipalveluiden kehittämisen asiantuntemusta ja tuottaa monipuolisia verkkokursseja eri alojen ammattilaisille.

Thomas Wihlman
Thomas, jolla on yli 20 vuoden kokemus hoitoalalta, vastaa asiakaspalvelusta ja ruotsinkielisistä verkkokurssisisällöistä.

Iida Henttu
Iida on liikunta- ja hyvinvointialan ammattilainen, joka tuo tiimiin asiantuntemusta koulutussisältöjen suunnittelusta ja asiakaslähtöisestä toteutuksesta.

Virpi Lehtonen
Virpi on media-alan ammattilainen ja vastaa Mediecon visuaalisesta ilmeestä sekä viestinnästä.

Mari Saari-Somero
Mari toimii Mediecon toimitusjohtajana ja vastaa yrityksen kehittämisestä ja hallinnollisista asioista.
Tarinat
Tarinat ovat tekstejä Mediecolaisten arjesta terveys- ja sosiaalialan verkkokoulutusten tarjoajana. Jaamme kokemuksia ja pohdintoja verkossa oppimisesta, yhteistyöstä eri alojen asiantuntijoiden kanssa sekä työskentelystä meillä. Tervetuloa tarinoidemme pariin!
Tekoäly tuli tiimiin
Kuuntele tarina tekoälyn lukemana. Äänenä on tekoälyllä kloonattu tarinan kirjoittajan, Virpin, ääni:
Muistatko vielä, miltä tuntui, kun sait ensimmäisen älypuhelimen tai vaihdoit paperikalenterista sähköiseen? Meillä mediecolaisilla vastaava harppaus on tapahtunut tekoälyn kanssa. Se ei ole mullistanut kaikkea hetkessä – mutta se on muuttanut enemmän kuin arvasimme. Tässä tarinassa kerron, kuinka tekoäly löysi tiensä arkeemme ja miten tekoälystrategia auttaa meitä ottamaan tekoälyn käyttöön päivittäisissä työtehtävissämme.
Tekoäly hiipi osaksi työtä
Tekoäly alkoi hiipiä työhöni kuin huomaamatta. Ensin käytin tekoälyä apuna kuvankäsittelyssä, sitten testasin sitä ideointiin. Kun huomasin, miten paljon apua sain jo pienillä kokeiluilla, halusin opiskella aihetta lisää.
Opiskelen parhaillani AI Master -koulutuksessa, jossa valmennetaan tekoälyn hyödyntämiseen liiketoiminnan ja sisällöntuotannon kehittämisessä. Yksi koulutuksen kehittämistehtävistä on tekoälystrategian laatiminen omalle organisaatiolle.
Tekoäly apurina laatimassa strategiaa
Ryhdyimme verkkokoulutuspäällikkö Paulan kanssa suunnittelemaan tekoälystrategiaamme syksyllä 2024. Ja arvaapa mitä? Otimme heti tekoälyn avuksi. Strategialuonnos muotoutui ChatGPT:n kanssa keskustellen: kysyimme, muotoilimme ja jäsensimme yhdessä. Rakensimme siis suunnitelmaa tekoälyn käytöstä tekoälyllä!
Strategiassa pyrimme kirkastamaan yrityksen suuntaa tekoälyn käyttämisen suhteen ja tarjoamaan näkemyksen siitä, miten Medieco pystyy vastaamaan tulevaisuuden muuttuviin vaatimuksiin ja kehittämään palveluitaan pitkäjänteisesti. Näemme tekoälyn mahdollisuutena kehittää palveluja, sujuvoittaa työprosesseja ja vastata entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Tämän vuoksi tekoälytyökalujen käyttöönoton tulee olla suunnitelmallista ja työkalujen sujahtaa luontevasti osaksi päivittäistä työntekoa.
Suunnitelmasta käytäntöön
Aloitimme tunnistamalla potentiaaliset käyttökohteet nyt ja tulevaisuudessa. Sitten laadimme lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet sekä paneuduimme riskien hallintaan ja eettisiin ohjeistuksiin. Suunnittelimme myös lähitulevaisuudessa käyttöön otettavat tekoälysovellukset ja aloitettavat pilottiprojektit.
Ensimmäiset pilotit ovatkin jo käynnissä, ja niihin sisältyy muun muassa:
Lisäksi kartoitimme tiimille tarvittavat koulutukset. Tekoälysäädös edellyttää, että organisaatioiden on varmistettava henkilöstönsä tekoälyn lukutaito, mikäli organisaatio hyödyntää tekoälyä toiminnassaan. Saamme koulutusta tekoälyn käytön ja lukutaidon kehittämiseksi, jotta sen hyödyntäminen työssä olisi turvallista, sujuvaa ja tavoitteellista. Koulutukset edistävät myös tekoälyn eettisten periaatteiden ja tietoturvakäytäntöjen omaksumista. Henkilöstön osaamisen kehittäminen onkin tärkeää ja se vaatii meiltä sitoutumista jatkuvaan oppimiseen.
Seuraamme aktiivisesti tekoälytyökalujen kehitystä ja kartoitamme potentiaalisia tulevaisuuden teknologioita, jotka voisivat sujuvoittaa Mediecon toimintaa entisestään. Näiden työkalujen soveltuvuutta arvioidaan säännöllisesti, ja käyttöönotto tehdään hallitusti Mediecon strategisten tavoitteiden mukaisesti.
Kuva generoitu ChatGPT:n avulla.
Tekoäly tiimikaverina
Strategia, jonka laatiminen oli antoisa mutta myös haastava tehtävä, antaa meille suuntaviivat. Varsinainen muutos tapahtuu kuitenkin arjessa: erityisesti niissä hetkissä, kun kollega sanoo “vau, tämä helpotti mun työtä”. Olemme saaneet osallistua koulutuksiin, joiden avulla tekoälyn käyttöön tutustuminen oli mielekästä. Meillä ei odoteta valmiita taitoja, vaan rohkeutta kokeilla. Yhdessä oppiminen on tärkeää: Olemme jakaneet onnistumisia ja oivalluksia sekä myös pieleen menneitä kokeiluja. Tekoälyn käyttöönotto ei ole mikään taikatemppu, joka tapahtuu sormia napsauttamalla – vaan ennemminkin kuin uuden tanssin opettelu: aluksi astutaan pari kertaa varpaille, sitten löydetään rytmi. Mutta mitä enemmän uskallamme kokeilla, sitä varmemmaksi askel käy.
Tekoäly ei tee puolestani päätöksiä, eikä se valitettavasti myöskään tee työtä puolestani. Tekoäly tuo kuitenkin nopeutta ja varmuutta moniin työtehtäviin. Kun etsin sanoja, se ehdottaa. Kun kaipaan kuvitusta, se generoi. Kun mietin rakennetta, se jäsentää. Kun luonnostelen viestintää, voin kysyä tekoälyltä vaihtoehtoisia sävyjä tai tiivistyksiä.
Tekoäly myös yllättää. Kun jumitun rakenteeseen, se ehdottaa uuden näkökulman. Se ei vie vastuuta, mutta se antaa peilin, jonka kautta voin arvioida omaa työtäni uudelleen. Tekoäly on kuin tiimikaveri, joka ei väsy eikä kritisoi – mutta kaipaa aina ohjausta. Kun rutiinit hoituvat nopeammin, aikaa jää enemmän luovaan asiantuntijatyöhön.
Uusi normaali
En olisi uskonut vielä pari vuotta sitten, että kirjoitan tätä tarinaa yhdessä koneen kanssa. Nyt se on uusi normaali. Kerroin lyhyesti ChatGPT:lle asioita mitä tarinassa haluaisin kertoa ja kehotin tekoälyä käyttämään aiempien tarinoitteni kirjoitustyyliä. Tekoäly teki työtä käskettyä, ja näin olikin jo tyhjän paperin kammo selätetty ja näppäimistö alkoi sauhuamaan. Tekoäly ei taaskaan tehnyt työtä puolestani, mutta se nopeutti ja helpotti sitä.
Tekoälyn kanssa työskentely ei ole taikuutta, eikä se ole lähellekään täydellistä – mutta se on usein miten innostavaa, ja ennen kaikkea mahdollistavaa. Tekoäly on tullut jäädäkseen. Ja hyvä niin, koska sen kanssa työ tuntuu usein vähän kevyemmältä.
Aurinkoisin kesäterveisin,
Virpi