Tekoäly tuli tiimiin
Muistatko vielä, miltä tuntui, kun sait ensimmäisen älypuhelimen tai vaihdoit paperikalenterista sähköiseen? Meillä mediecolaisilla vastaava harppaus on tapahtunut tekoälyn kanssa. Se ei ole mullistanut kaikkea hetkessä – mutta se on muuttanut enemmän kuin arvasimme. Tässä tarinassa kerron, kuinka tekoäly löysi tiensä arkeemme ja miten tekoälystrategia auttaa meitä ottamaan tekoälyn käyttöön päivittäisissä työtehtävissämme.
Tekoäly hiipi osaksi työtä
Tekoäly alkoi hiipiä työhöni kuin huomaamatta. Ensin käytin tekoälyä apuna kuvankäsittelyssä, sitten testasin sitä ideointiin. Kun huomasin, miten paljon apua sain jo pienillä kokeiluilla, halusin opiskella aihetta lisää.
Opiskelen parhaillani AI Master -koulutuksessa, jossa valmennetaan tekoälyn hyödyntämiseen liiketoiminnan ja sisällöntuotannon kehittämisessä. Yksi koulutuksen kehittämistehtävistä on tekoälystrategian laatiminen omalle organisaatiolle.
Tekoäly apurina laatimassa strategiaa
Ryhdyimme verkkokoulutuspäällikkö Paulan kanssa suunnittelemaan tekoälystrategiaamme syksyllä 2024. Ja arvaapa mitä? Otimme heti tekoälyn avuksi. Strategialuonnos muotoutui ChatGPT:n kanssa keskustellen: kysyimme, muotoilimme ja jäsensimme yhdessä. Rakensimme siis suunnitelmaa tekoälyn käytöstä tekoälyllä!
Strategiassa pyrimme kirkastamaan yrityksen suuntaa tekoälyn käyttämisen suhteen ja tarjoamaan näkemyksen siitä, miten Medieco pystyy vastaamaan tulevaisuuden muuttuviin vaatimuksiin ja kehittämään palveluitaan pitkäjänteisesti. Näemme tekoälyn mahdollisuutena kehittää palveluja, sujuvoittaa työprosesseja ja vastata entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Tämän vuoksi tekoälytyökalujen käyttöönoton tulee olla suunnitelmallista ja työkalujen sujahtaa luontevasti osaksi päivittäistä työntekoa.
Suunnitelmasta käytäntöön
Aloitimme tunnistamalla potentiaaliset käyttökohteet nyt ja tulevaisuudessa. Sitten laadimme lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet sekä paneuduimme riskien hallintaan ja eettisiin ohjeistuksiin. Suunnittelimme myös lähitulevaisuudessa käyttöön otettavat tekoälysovellukset ja aloitettavat pilottiprojektit.
Ensimmäiset pilotit ovatkin jo käynnissä, ja niihin sisältyy muun muassa:
- Tekoälyavusteinen kuvatuotanto
- Copilot for Microsoft 365:n käyttöönotto arjen sujuvoittamiseksi
- Verkkokoulutusten tekoälyavusteinen kehittäminen
Lisäksi kartoitimme tiimille tarvittavat koulutukset. Tekoälysäädös edellyttää, että organisaatioiden on varmistettava henkilöstönsä tekoälyn lukutaito, mikäli organisaatio hyödyntää tekoälyä toiminnassaan. Saamme koulutusta tekoälyn käytön ja lukutaidon kehittämiseksi, jotta sen hyödyntäminen työssä olisi turvallista, sujuvaa ja tavoitteellista. Koulutukset edistävät myös tekoälyn eettisten periaatteiden ja tietoturvakäytäntöjen omaksumista. Henkilöstön osaamisen kehittäminen onkin tärkeää ja se vaatii meiltä sitoutumista jatkuvaan oppimiseen.
Seuraamme aktiivisesti tekoälytyökalujen kehitystä ja kartoitamme potentiaalisia tulevaisuuden teknologioita, jotka voisivat sujuvoittaa Mediecon toimintaa entisestään. Näiden työkalujen soveltuvuutta arvioidaan säännöllisesti, ja käyttöönotto tehdään hallitusti Mediecon strategisten tavoitteiden mukaisesti.