Lasten suojelua vai lastensuojelua?

 

Suomen ensimmäisen lastensuojelulain (1936) mukaan lapsista tuli pitää erityistä huolta. Sittemmin lakia on laajennettu ja viime vuosina siellä puhutaan lapsen edusta. Mikä on lapsen edun mukaista toimintaa?

 

Viime keväänä kyselin terveydenhuollossa työskentelevältä verkostoltani lastensuojelun osaamisesta. Eräs heistä ihmetteli aiheen valintaa, koska Medieco tunnetaan lääkehoidon koulutuksista. Lastensuojelun kurssi onkin kolmas Mediecon oma tuote, joka ei käsittele lääkehoitoa. Hyppääminen oman osaamisalueen ulkopuolelle on ollut kannattava myös minulle, lääkehoidon ammattilaiselle.

Sisällön asiantuntijana minulla on ollut Marjut Jokela, joka työskentelee omistamassaan perhekodissa ja tekee parhaillaan väitöskirjaa lastensuojelunuorten somevideoista. Keskustelut Marjutin kanssa vahvistivat käsityksiäni lastensuojelusta ja kumosivat myyttejä. Nämä olen pusertanut kurssin muotoon asiakkaidemme iloksi ja opiksi.

Kurssin suunnittelu lähti alun perin liikkeelle toimeksiannosta, jonka mukaan lastensuojelun tarvetta ei tunnisteta riittävästi, eikä lastensuojeluilmoitusta siten osata tehdä, vaikka tilanne sitä vaatisi. Kyselyssäni kysyttiin, osaatko tehdä lastensuojeluilmoituksen, johon kaikki vastasivat osaavansa. Jokainen osannee siis täyttää valmiin lomakkeen. Mutta kuinka moni tietää, milloin ilmoitus tehdään? Johtaako ilmoitus tai x määrä ilmoituksia aina huostaanottoon? Ja voiko ilmoituksen tehdä nimettömänä? Näihin kysymyksiin kurssilla vastataan.

Lastensuojelu sisältää kaksi maailman kauneinta sanaa –
lapsi ja suojelu.

Kurssilla seurataan lastensuojelun asiakkaaksi päätyvän pienen Mimmi-tytön tarinaa. Mitkä seikat johtavat ensimmäisen lastensuojeluilmoituksen tekemisestä lopulta huostaanottoon saakka. Mimmi kasvaa kurssin edetessä lapsesta koululaiseksi, sijoitusnuoreksi ja nuoreksi aikuiseksi, joka lopulta asuu itsenäisesti omassa kodissaan. Ilman lastensuojelua näin tuskin olisi käynyt.

Kaikki, jotka ovat kurssin tähän mennessä suorittaneet, suosittelisivat sitä myös työkaverilleen. Kurssia on kuvailtu selkeäksi ja tarpeelliseksi.  Kurssi on antanut uudenlaisia näkökulmia lastensuojeluun ja saanut oivaltamaan. Aikaa oppimiseen kuluu pari tuntia! Kurssin laatijana voin olla enemmän kuin tyytyväinen palautteeseen.

Kun sisältöä käsikirjoitettiin ja myöhemmin valmista kurssia oikoluettiin, mietittiin, puhutaanko lasten suojelusta vai lastensuojelusta. Meidän aikuisten tehtävä on suojella lapsia. Ammattilaisten velvollisuus on suojella lapsia. Lastensuojelu on järjestelmä, joka suojelee lapsia. Tilanteesta riippuen, molemmat ovat siis oikein: lastensuojelu ja lasten suojelu. Me kaikki olemme osa moniammatillista lastensuojelun ketjua.

Terveisin,

Tanja, sairaanhoitaja, farmaseutti ja Mediecon verkkokoulutusasiantuntija

 

Medieco – Osaavien ammattilaisten tukena!

 

Ps: Marjutin osaamisesta voit kuulla lisää Sotelinjalla-podcasteista, joissa hän toimii sosiaalialan asiantuntijana. Podcasteissa käsitellään ajankohtaisia aiheita mm. groomingia, joka koskettaa lastensuojelunuorten lisäksi kasvavaa joukkoa nuoria tyttöjä ja poikia.